Мбапе няма място в Реал Мадрид

Килиан може да разруши супер отбора на Анчелоти

blank

Килиан Мбапе можеше да премине в Реал Мадрид през 2022 г. Всичко се нареждаше на мястото си за това: договорът на играча с ПСЖ приключваше, а Мадрид бе на път да освободи място за суперзвезда. Бензема беше в своя пик, но цифрите в паспорта му крещяха, че в близко бъдеще ще има нужда от заместник.

Медиите вече фантазираха за това къде ще играе Мбапе, как Анчелоти ще го впише в отбора и колко Златни топки ще спечели Килиан с Реал Мадрид. И тогава – бум! Мбапе удължи договора си с ПСЖ. И всички фантазии бяха напразни.

 

Нека отидем на 2024 г. Договорът на Мбапе с парижани отново изтича. И отново се пише за възможен трансфер в Реал Мадрид. Но има един нюанс: той вече е зает там. Мадрид подписа с Джъд Белингам, реконструиран, обновен в атака. А Мбапе просто не изглежда да има място в тази конфигурация.

 

След напускането на Бензема Анчелоти преоткри атаката. Сега в предни позиции са бързите Винисиус и Родриго, а и Белингъм редовно се включва. Жуде, подобно на мощен британски боен кораб, навлиза в наказателното поле и почти никога не пропуска. В същото време успява да работи и в защита, балансирайки целия отбор.

 

Днешният Реал Мадрид е балансиран. Той не е съвършен, не е неуязвим. Но за отбор, който е в процес на обновяване, Реал е в отлично състояние. Разбира се, все още трябва да мислим с кого да заменим Модрич и Кроос. Но в атака Реал Мадрид вече е млад, свеж и продуктивен. Без Мбапе.

 

Може ли французинът да направи Реал Мадрид по-силен? Теоретично, да, разбира се. Мбапе е топ играч, квалификацията му не се поставя под съмнение. Но има усещането, че Анчелоти ще трябва буквално да натъпче Килиан в състава, ако той все пак стигне до Реал Мадрид. Карло ще бъде принуден да наруши нещо, което вече работи отлично.

 

Може би Реал Мадрид ще се върне към схема 4-3-3, както при Бензема, и ще се намери място за Мбапе? Добре, нека си представим. И на кое място? Отляво? Винисиус няма да си тръгне никъде от Реал Мадрид. А и той не е толкова ефективен на други атакуващи позиции в 4-3-3. Да сложим Мбапе отдясно? Нито в ПСЖ, нито в националния отбор той не играе по дясното крило.

 

В центъра на атаката? Може би. В Париж Килиан напоследък често играе в центъра на атаката. Но тогава има и друг проблем. Нека си представим: Вини – Мбапе – Родриго отпред. Малко вероятно е те да се справят много със защитата, нали? Това мирише на дисбаланс. Мбапе вече е играл в отбор, в който трима играчи са били напълно освободени от дефанзивна работа. Спомням си, че този отбор не се справяше добре извън Франция. И, между другото, добре приет от Реал Мадрид в 1/8-финалите на Шампионската лига през 2022 г.

 

Друг важен момент: през лятото в Реал Мадрид ще дойде Ендрик. На ниво възрастни той все още не се е доказал като Мбапе. Но е приветстван като феномен и на 17-годишна възраст показва изключителни резултати. Ендрик вече е изиграл 60 мача за Палмейрас, вече играе и за основния бразилски национален отбор.

 

Разбира се, Ендрик не е толкова доказан в големия футбол, колкото Мбапе. Но Реал Мадрид има кой да вземе решение и без Ендрик. А за младия бразилец това е плюс: няма да изискват от него всичко наведнъж, той ще може постепенно да се интегрира в отбора и да се адаптира към новите условия.

 

В същото време Ендрик винаги ще бъде на разположение като опция. Той ще добави дълбочина в атаката, която понякога липсва на Реал Мадрид. Йоселу се старае много, но първо, той е доста ограничен играч, и второ, вече е на 33 години.

 

Ако Мбапе дойде, той ще бъде централна фигура. За скамейка не може да става и дума. А във всяка друга ситуация Реал Мадрид ще трябва да го грабне с две ръце. Но не и сега. В момента всичко работи добре и без него. В сегашната ситуация да вземеш Мбапе е като да влезеш „all-in“ на масата за покер: можеш да спечелиш банката или да загубиш всичко, което си спестил за вечерта.

 

„Реал Мадрид“, разбира се, може да вземе Мбапе, просто за да го вземе, за да не изпусне безплатна суперзвезда. Но Флорентино Перес изглежда се е заразил с тази болест в началото на миналия век, когато събра „Галактикос“. При второто си идване в Реал Мадрид Перес е възможно най-трезвен и пресметлив. Той вече не е сврака, която захапва всичко лъскаво. Той е лъв. Кралят на зверовете, който не си губи времето за показност, а просто си върши работата без шум и прах.

 

Веднъж Реал Мадрид се опита да вземе Мбапе, но той се издължи на ПСЖ. Изминаха две години. Преценете сами кой се справя по-добре: Мбапе или Реал Мадрид. Мадрид ще продължи да живее без Килиан. С него може да стане по-добре, но има риск да стане и по-зле. Трябва ли Реал Мадрид да поеме този риск? Той вече разполага с атака, която е страхотна в момента, и тъкмо наближава пиковата си футболна възраст. Освен това Ендрик ще дойде на власт. В този случай най-доброто може да се превърне във враг на доброто и Реал Мадрид ще загуби страхотните неща, които вече има, в стремежа си към съвършенство.

 

 

 

Какво трябва да направи Мбапе, ако трансферът в Реал Мадрид не се осъществи? Да удължи отново договора си с ПСЖ? Или да отиде в Англия? Или Саудитска Арабия ще отвори портфейла му? Това е друг голям въпрос. Изглежда, че Реал Мадрид ОСОБЕНО се нуждае от Мбапе. А Реал Мадрид не се нуждае от Мбапе чак толкова много. Ако го получат, добре. Ако не го получат, изобщо няма да е голям проблем.

Rate this post
blank

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button