Манчини се отнасяше арогантно към националния отбор на Саудитска Арабия. А извинението само влоши ситуацията

blank

Националният отбор на Саудитска Арабия напусна Купата на Азия. На 1/8-финалите отборът на Роберто Манчини загуби от Южна Корея с дузпи. Саудитците водеха до края на мача, но корейците изравниха в 90+9 минута. И тогава те бяха по-точни при изпълнението на 11-метровите наказателни удари. Но основната история се разигра извън терена. И тя беше свързана с Манчини. Какво се случи?

Основното и допълнителното време завършиха при резултат 1:1. Последваха дузпи, които трябваше да решат съдбата на билета за четвъртфиналите. И за съжаление на Манчини двама от неговите играчи не успяха да реализират опитите си: първо Сами Ал-Наджи, а след това Абдулрахман Гариб. От друга страна, корейците така и не пропуснаха да се разпишат. След втория неуспешен опит за саудитците Манчини, застанал в прегръдките на треньорския си щаб, просто се оттегли по-рано в задната стая. Южна Корея реализира четвъртия си опит и продължи да печели серията с 4:2.

Приемливо ли е подобно поведение? Разбира се, че не. Още повече че Манчини получава огромна заплата в Саудитска Арабия – 25-30 млн. евро, според различни източници. Въпреки че подобна постъпка на италианеца не е изненада. Манчини саботира работата си в Зенит, скара се с играчите в Манчестър Сити и Интер и изостави италианския национален отбор заради голям договор в Саудитска Арабия. Сега той демонстрира характер в Близкия изток, където подобно поведение едва ли ще му спечели уважение.

Въпреки че в светкавично интервю веднага след мача Манчини спокойно отговори на въпросите: „Когато губиш в дузпи, се разстройваш. Трудно е, но това е футболът. Трябва да го приемеш. Щастлив съм от моите играчи, които изиграха страхотен мач срещу един от най-добрите отбори в света“.

След мача се случи още един интересен епизод: обикновено треньорът на загубилия отбор е първият, който присъства на пресконференцията. Но този път Юрген Клинсман, който работи с Южна Корея, дойде пръв да разговаря с журналистите.

А Манчини беше в конферентната зала след него. Италианецът вероятно се е поохладил след неправилното действие (или е бил „охладен“). Треньорът на Саудитска Арабия се извини: „Извинявам се, че напуснах терена. Мислех, че мачът е приключил.“ Думите на Манчини от английски език (I thought it was over) могат да се преведат и по друг начин: „Мислех, че вече нямаме шанс“ (I thought we didn’t have a chance anymore). Но дали това звучи по-убедително?

Във всеки случай странни оправдания от треньор с дългогодишен опит. Саудитската футболна федерация реагира бързо на постъпката на Манчини и това не звучи като съчувствие.

Rate this post
blank

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button