Монополът на ФИФА и УЕФА ще изчезне през следващите години заради решението на Съда на Европейския съюз

blank

Съдът на Европейския съюз се произнесе срещу УЕФА (и нейния глобален партньор ФИФА) за първи път от много време насам, като установи, че правилата на футболната организация нарушават законите на ЕС за конкуренцията. Това развитие на събитията може сериозно да засегне монопола на УЕФА на европейския футболен пазар.

Решението на Съда на Европейския съюз от 21 декември по въпроса за Суперлигата беше придружено от подобно дело срещу управителния орган на бързото пързаляне с кънки (ISU). Това би могло да означава, че предстои контрол и върху други спортни управителни органи в Европа, които действат като монополисти в съответните спортове.

„Всички спортни движения сега преразглеждат своите процедури за управление и мислят как могат да продължат да контролират своя спорт по начин, който е съвместим със законите на ЕС за конкуренцията“, казва Ричард Париш, професор по право в университета Edge Hill.

Да припомним: Съдът на Европейския съюз постанови, че УЕФА и ФИФА са нарушили закона за конкуренцията, като са попречили на 12 клуба да създадат Европейска суперлига. По този начин на спортните ръководни органи беше забранено произволно да възпрепятстват когото и да било да участва в състезания под егидата на друга организация.

Решението, което само по себе си не разрешава създаването на Суперлига, задължава УЕФА и ФИФА да определят правила за участие в конкурентни лиги. От тези правила се изисква да бъдат „прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални“ и да създават потенциални възможности за нови организации.

Много експерти по спортно право твърдят, че след решението на съда при закрити врата ще бъде постигнато споразумение за създаване на паневропейска лига в един или друг формат. И не е задължително да става въпрос за Суперлигата, защото сега възможност няма да има само Флорентино Перес.

Правилата на УЕФА вече са актуализирани през 2022 г. в очакване на решението на съда. Представители на организацията твърдят, че тя е в съответствие с „всички необходими европейски закони и разпоредби“.

5/5 - (1 vote)
blank

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button