САЩ и Мексико подават съвместна кандидатура за домакинство на Световната купа за жени през 2027 г.

В петък САЩ и Мексико подадоха съвместна оферта за съвместно домакинство на Световната купа за жени през 2027 г. Ако тя бъде приета, северноамериканските съседи ще станат домакини на двете най-значими събития в световния футбол в две последователни години.

По-рано в петък Белгия, Германия и Нидерландия подадоха съвместна кандидатура за домакинство през 2027 г., а Бразилия представи своята кандидатура пред световната футболна централа ФИФА миналия месец.

В изявление на U.S. Soccer се казва, че пренасянето на Световната купа за жени в Северна Америка ще се възползва от момента на изключителен растеж в женските спортове, за да осигури турнир с безпрецедентен успех.

Съединените щати и Мексико, заедно с Канада, са определени за съвместни домакини на Световната купа за мъже през 2026 г., но вместо да разглежда това като негатив, президентът на U.S. Soccer Синди Парлоу Коун го определи като огромен плюс.

„Това е ключов момент за женския футбол“, казва Парлоу Коун. „САЩ и Мексико са в уникална позиция да бъдат домакини на Световна купа, която ще използва същите места, инфраструктура и протоколи, използвани за Световната купа за мъже само година по-рано.

„Това не само ще отключи икономическия потенциал на женския футбол, но и ще изпрати послание към младите играчи по света, че няма ограничения за това, което могат да постигнат.“

Асоциациите членки имаха срок до петък да подадат офертите си във ФИФА. Южна Африка също беше подала оферта, но миналия месец я оттегли, като заяви, че според нея е по-добре да представи „добре подготвена оферта“ за изданието през 2031 г.

„Обширните и подробни консултации между трите федерации, заедно с ключови заинтересовани страни, включително централните правителства, датират от 2021 г.“, заяви холандската футболна федерация (KNVB) в изявление, придружаващо кандидатурата на европейските държави.

„Това доведе до съгласуване около убеждението, че нашите три държави са в добра позиция да организират Световно първенство по футбол за жени 2027 г. с несравнимо качество и въздействие.“

През февруари ФИФА ще организира посещения за инспекция на място в страните кандидатки, преди домакинството да бъде определено през май от Конгреса на ФИФА.

Тази година домакин на турнира през 2023 г. бяха Австралия и Нова Зеландия, като на финала Испания победи Англия.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button