Фернандо Алонсо напуска Алпайн

Испанският пилот поема към ново предизвикателство

Трансферният пазар във Формула 1 преживя трус в понеделник, когато стана ясно, че Фернандо Алонсо ще напусне своя настоящ тим в края на сезона. По-голямата изненада е свързана с неговото преминаване в конкурентния тим на Астон Мартин. Този ход бе неочакван за мнозина любители на автомобилните състезания. Но зад него се крият съвсем логични доводи.

И все пак, защо Алонсо, който е на 41 години, напуска 5-ия във временното класиране на конструкторите? Без съмнение болидите на Алпайн не са сред фаворитите във Формула 1, но не могат да бъдат причислени и към аутсайдерите в автомобилния шампионат.

Съвсем наскоро испанският пилот недвусмислено заяви, че желае да напусне френския тим. Алонсо вижда своето бъдеще в някой от големите отбори, които са в челото на подреждането. Дори изяви намерението си да бъде втори пилот на фаворитите във Формула 1 – Леклер и Верстапен. Всъщност оставането в Алпайн би била една от неговите последни опции.

Но как да се обясни трансфера му в Астон Мартин? Британският тим има доста амбиции за следващите сезони във Формула 1. В Астон Мартин намериха своя пристан доста от специалистите, работили в Ред Бул през годините. Именно техните качества биха амбицирали Алонсо да даде най-доброто от себе си. Едно от добре познатите и уважавани лица във Формула 1 е Дан Фалоу, който вече е технически директор в Астон Мартин.

Не на последно място, британският тим е доста по-добре финансово обезпечен, ако се сравняват възможностите му с тези на Алпайн. Френският отбор преживя катаклизми в последните години. За много от специалистите неуспехите във Формула 1 се дължат главно на Рено, чийто двигател използват болидите на Алпайн.

Възможностите на френския автомобилен концерн бяха дискутирани през годините и от Кристиан Хорнър. Бившият шеф на Ред Бул нерядко се присмиваше на политиката, водена от Рено във Формула 1. Според него: „френският производител иска да е първа класа в този спорт, но е готов да плати само за икономично място.“ Фернандо Алонсо избира най-подходящия момент да се присъедини към Астон Мартин.

Наскоро Себастиан Фетел декларира намерението си да напусне британския тим, което бе добре дошло за испанеца. От Астон Мартин можеха да избират измежду Ник де Врис или Оскар Пиастри. Но двамата пилоти нямат опита на Алонсо, ето защо британците предпочетоха да привлекат бившия шампион във Формула 1. Алонсо би се вписал идеално в плановете на Астон Мартин за нещо голямо през следващия сезон, особено в битката за челно място сред конструкторите.

5/5 - (5 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker