Нови правила в НБА за нарушенията

Тактическите фаулове ще се наказват по-строго

Дълго време НБА беше критикувана от баскетболните специалисти в САЩ заради „европейския маниер“ на повече отбори в лигата. По подобие на тимовете от Стария континент, много от професионалистите в асоциацията съвсем преднамерено извършваха нарушения, за да се прекъсне контраатака на противниковия тим.

През последните години това стана основна тема за дискусии отвъд Океана, където е на почит зрелищната игра и високата резултатност. Но според много от зрителите, доста от нарушенията на защитниците в НБА се подминават, особено когато се извършват при стрелба към коша.

Новите правила в лигата слагат край на дългогодишните спорове какво да се прави с т. нар. „европейски фаулове“. Наред с решението турнирът плей-ин да стане постоянен, бордът на НБА одобри план за присъждане на едно наказателно хвърляне, когато отборите са в неравностойно положение, поради извършено тактическо нарушение.

Комисарят на лигата Адам Силвър заяви на специална пресконференция, че последната среща на ръководителите в НБА е „преминала оптимистично“. Сезонът е пред своето начало и в лигата вече са готови с календара. Още преди месец Силвър сподели, че асоциацията ще промени правилата за фаул. Но няма да е изненада, ако те претърпят нова редакция в следващите сезони.

Според НБА тактическият фаул, наречен още и „европейски“, се случва, когато защитникът не играе с топката, но фаулира противников състезател. Лигата приема, че това нарушение спира възможността за отбелязване на точки. Освен това, тактическият фаул ще се отсъжда, ако защитаващият се отбор съзнателно спре атака на противника, която става непосредствено след смяна на притежанието на топката и преди офанзивният отбор да е имал възможност да напредне с атаката си.

Изключение от това правило са нарушенията в последните 2 минути на четвъртата четвърт или продълженията. Новото наказание за тактически фаул е едно свободно хвърляне, което може да бъде извършено от всеки играч на отбора, чиято атака е била спряна не според правилата.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker