Новак Джокович няма да участва на US Open

Шампионът от Уимбълдън ще пропусне турнира от Големия шлем

Новак Джокович ще се надява до последно да вземе участие на Откритото първенство в САЩ. Но представители от местната тенис асоциация вече заявиха, че ще се съобразят с изискването на американските здравни власти. Проблемите на Джокович са същите, които провалиха участието му на Откритото първенство на Австралия – липсата на ваксинация срещу Ковид 19.

35-годишният трикратен шампион на кортовете Флашинг Медоус бе включен в списъка на тенисистите, одобрени за надпреварата в Ню Йорк. Но има едно малко уточнение. Това е рутинна процедура, а не индикация, че на сърбина ще му бъде позволено да играе отново в САЩ.

Той намери място в списъка на участниците на Флашинг Медоус, където правеше компания на британската двойка Анди Мъри и Ема Радукану. Двамата тенисисти от Острова се надяват за втори пореден път за триумфират в САЩ. През миналата година спечели Радукану на женски сингъл, а Мъри е шампион в Ню Йорк от далечната 2012 г.

От организаторите на US Open направиха доста лаконично изявление: „Според правилата на Големия шлем, всички отговарящи на условията играчи автоматично се въвеждат в основната схема на мъжки и женски сингли. Това се прави въз основа на класацията, което е валидна 42 дни преди първия понеделник на събитието.“

Американската тенис асоциация уточнява още, че организаторите нямат собствени правила за ваксинация. Ето защо се подчиняват на законите, действащи в момента в САЩ.

И още: „US Open няма практика да извършва ваксинация за играчите, като ще зачита позицията на американското правителство по отношение на пътуването в страната за неваксинирани граждани, които не са от САЩ.“

Позицията на Джокович вече му костваше участието на Откритото първенство на Австралия по-рано тази година. Вероятността това да се повтори и в САЩ стават все по-големи.

Междувременно почти 12 000 души вече са подписали онлайн петиция, призоваваща тенис асоциацията на Съединените щати (USTA) да намери решение съвместно с правителството на страната. Желанието на феновете е да се позволи на Джокович да се състезава на последния турнир от Големия шлем за тази година, въпреки отказа му да се ваксинира срещу Covid-19.

„На този етап, пандемията не трябва да попречи на Джокович да играе на US Open 2022“, се казва в петицията на Change.org, стартирала на 21 юни.

Сърбинът, спечелил поредната си титла на Уимбълдън с победа над австралиеца Ник Кириос по-рано този месец, заяви през февруари, че е готов да пропусне турнирите на Големия шлем, вместо да се ваксинира.

Официалният старт на US Open е предвиден за 29 август.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button