Боян Найденов Цеката – генерален спонсор на българския спорт

Боян Найденов е един от двамата собственици на водещия български онлайн букмейкър ефбет. Ефбет е най-големият частен спонсор на българския спорт. Вижте какви дейности и федерации финансира.

За кои спортове ефбет е генерален спонсор

Едва ли има спортен фен, на когото името efbet да не говори нищо. Над 150 отбори и федерации получават сериозни финансови постъпления от хазартната компания, а името ѝ се появява на екипи, стадиони и турнири. Годишно бюджетът, който отделя за различни спонсорства, е 25 милиона лева.

Футбол

blankНай-популярният у нас спорт логично е и най-силно застъпеният в спонсорската политика на бранда. От средата на 2019 г. първата професионална футболна лига на родното първенство носи името efbet Лига. Договорът с БФС е с продължителност 2 години. Средствата от него се разпределят от футболния съюз между различните клубове.

Отделно от това, Боян Найденов заедно с брат си Цветомир Найденов, подпомага и редица отбори. Генерален спонсор е на водача в класирането Лудогорец. От първата лига финансира още: Локомотив Пловдив, Дунав Русе, Арда Кърджали, Витоша Бистрица, Берое.

Във втора лига тимовете, които имат договори за генерално спонсорство с букмейкъра, са: ЦСКА 1948, Монтана, Локомотив София, Локомотив Горна Оряховица, Спартак Варна, Спартак Плевен, Струмска слава, Поморие, Хебър, Черноморец Балчик. От есента на 2019 г. компанията сключи договор и с Нефтохимик, според който стадионът на клуба ще се нарича Ефбет арена за срок от 5 години.

В трета лига също се състезават доста клубове, финансово подпомагани от братя Найденови. Сред тях са Миньор Перник, Свиленград, Беласица, Созопол и др. Интересен е фактът, че наред с професионалните клубове, те подкрепят и редица малки аматьорски тимове от най-долните регионални дивизии на първенството.

Баскетбол

В този спорт ефбет е спонсор както на Българската федерация по баскетбол, така и на още 4 клуба.

Волейбол

Тук от финансиране се възползват Българската федерация по волейбол и 5 отбора, сред които и националният.

Бокс

Efbet е генерален спонсор на Българската федерация по бокс. Компанията финансира най-мащабния боксов турнир у нас Национална боксова efbet лига.

Защо Цеките спонсорират българския спорт

Боян Найденов споделя, че с брат си Цветомир са първият частен бранд в България, който е стартирал толкова мащабна спонсорска дейност. Главната цел на подобни начинания, разбира се, е рекламата. Благодарение на многото активности и сътрудничества с десетките клубове, марката е изключително разпознаваема и популярна. Това обаче не е единствената мотивация на Цеката. Бизнесменът разкрива, че тяхната дългосрочна цел е повишаване на нивото на българския спорт като цяло.

„Когато се инвестира в младите таланти, в клубовете, в материалната база, постепенно се повишава цялостното качество на спорта. Съперниците стават по-равностойни, а срещите – по-интересни. А именно това искат феновете. И колкото по-зрелищни са мачовете, толкова повече млади почитатели ще се запалват по спорта. За нас спортът е както бизнес, така и страст“ – споделя Боян Найденов. Доказателство за думите му е и споменатата по-горе широка спонсорска дейност на аматьорски тимове. Тези отбори не могат да върнат приходите с реклама, но носят неподправен дух и ентусиазъм. А именно любовта към спорта е движещата сила от най-ранна възраст за двамата братя, които са завършили именно спортно училище, а Боян Найденов е продължил образованието си в НСА, от където има докторска степен по спортен мениджмънт.

Бизнесмените не разкриват конкретните си планове за нови сътрудничества, но потвърждават, че такива предстоят. Няколко нови договори са вече в процес на подготовка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker