blank blank blank

ФИФА потвърди Световно клубно първенство с 24 отбора от 2021 г.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино потвърди слуховете, че свеовната футболна централа е одобрила разширяването на Световното клубно първенство до 24 тима, като новият формат ще започне да се прилага от 2021 г.

Турнирът ще замени сегашният вариант на Световното клубно първенство, който включва седем отбора от шест конфедерации и се провежда през декември.

Съветът на ФИФА одобри преработената версия, която ще започне да се провежда през лятото и ще замени Купата на конфедерациите в календара на международния футбол.

Турнирът ще се провежда веднъж на всеки четири години, а Инфантино говори разпалено за очакваното от него положително въздействие на промяната.

“Отсега нататък светът ще има възможността да гледа истинска Световна купа за клубни отбори, където най-добрите отбори ще се съревновават за короната световен клубен шампион“, заяви президентът.

Днес е важен ден за развитието на клубния футбол. Футболът напредва с различно темпо в различните части на света и нашето задължение е да насърчаваме професионалния клубен футбол по целия свят. Искаме да направим едно вълнуващо състезание, което да има своя висок престиж“.

Въпреки вълнението на Инфантино, няколко европейски клуба изявиха своята съпротива срещу разширеното състезание. Асоциацията на европейските клубове заяви, че е твърдо против всякакво разширяване на турнира, като техните съображения са свързани с натоварения календар на футболните отбори.

В УЕФА пък са притеснени, че разширеното Световно клубно първенство може да наруши ритъма и реномето на Шампионска лига, на Инфантино изрази оптимизъм, че световната и европейската футболна централа могат да се договорят.

Имахме много положителни дискусии напоследък с президента на УЕФА, правейки конструктивен диалог и, въпреки различните гледни точки, ние вървим напред. Ние имаме отговорността да вземаме решения от името на ФИФА и взехме решение. Сигурен съм, че през следващите няколко седмици следващите дискусии с УЕФА ще доведат до някои положителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker