Васил Божков официално взима юздите в Левски

Васил Божков официално поема ангажимента да се занимава с ръководенето и издържането на столичния футболен клуб Левски, става ясно от декларация на неговата компания “Нове Холдинг“.

В декларацията не се изяснява дали известният бизнесмен е заинтересован от придобиването на собственост върху почти 105-годишният отбор, а единствено се отбелязва, че целта е “успешно партньорство“ и че това партньорството ще остане в сила докато има взаимни бизнес интереси.

Според Нове Холдинг, “Сините“ са най-разпознаваемата марка в българския футбол и това им дава шанс за печелившо партньорство. Те допълват, че това е подтикнало бившият собственик на ЦСКА да участва във финансовото оздравяване и ръководство на отбора.

Още в последните дни на миналия месец от скоро изпълняващият длъжността изпълнителен директор на клуба Павел Колев заяви, че собствеността на Левски ще бъде сменена. Тези изменения в собствеността вероятно ще бъдат официално оповестени на предвиденото за 6 март общо събрание на акционерите.

Васил Божков е популярен в масмедиите най-вече със своя бизнес със хазартни игри. Ръководството на спортен клуб не е нещо непознато за него. Той дори бе председател на Българска федерация по шахмат и Българска федерация по спортна стрелба в началото на XXI век, но наистина популярен стана покрай взимането на собствеността върху големия конкурент на Левски, ЦСКА.

Той пое “Армейците“ през 1999 г. и ги управляваше до 2006 г. Тогава продаде своя дял в клуба на Прамод Митал. Официалните отчети от този период показват, че разходите за тези седем години са били около 40 млн. лева, а приходите – със 7 милиона по-малко.

И след напускането на ЦСКА Божков остана активен деятел във футбола. Неговата букмейкърска къща Еврофутбол е партньор на Българския футболен съюз, а свързаният с него интернет букмейкър Efbet е спонсор на осем клуба от Първа Лига. И двете компании към момента подпомагат ЦСКА 1948, което още една причина да бъде недолюбван от привържениците на ЦСКА-София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker