Защо залаганията пораждат зависимост у някои хора

blankСпортните залози са развлечение, средство за отпускане на напрежението и за приятно прекарване на част от свободното време. За редица любители на спорта залаганията се превръщат в любимо хоби, което практикуват през всяка свободна минута, която могат да отделят. Подобно хоби успешно удовлетворява нуждата от адреналин, която други хора си осигуряват чрез екстремни спортове, шофиране или пък гледане на страшни филми. Освен това, преди всичко, спортните залози са развлечение и може да се споделят с приятели, а и да печелят нови приятелства. По този начин те лесно се превръщат в идеалното хоби за много фенове на футбола- осигуряват перфектното съчетание от адреналин, развлечение и дискутиране на любим спорт, в приятна компания. Всичко това е повече от прекрасно, но залагането е свързано не само със забавление, но и с влагане на финансови средства. Освен емоция, успешният залог изисква и голяма доза разумна преценка, както и сериозни спортни познания. В противен случай, след няколко провалени залога играчите вече нямат да имат възможност да влагат средства. Така, рано или късно ще се наложи да се лишат от любимото си хоби, а тази мисъл ги провокира да мислят за осигуряването на повече средства за залози. Повече актуална информация за всички видове залози и букмейкъри на сайта на https://ubetrade.com/.

Тези разсъждения преминават мигновено през главата на всички любители на залозите. Те са наясно, че залагането на мачове представляват затворен кръг, в който се оцелява единствено с мярка, познания и стратегия на игра. Липсата на някое от тези условия често води до провал и загубени средства. И все пак, въпреки че преценяват трезво всички тези факти, някои от тях обръщат внимание предимно на емоциите си.

Опит за психологическо обяснение

Липсата на мярка и самоконтрол са основните фактори, поради които невинното хоби със залагания може да се превърне в неприятна зависимост. Всъщност, нито печалбата, нито загубата могат да отключат зависимост към спортните залози. Причините са изцяло психологически и не зависят от външни условия. Практиката доказва, че както спечелените средства, така и загубата им може да провокират играчите към нови и нови залози. В първия случай, това се прави, за да се удвои печалбата, а в другия- за да се възвърнат изгубените средства. Психолозите наричат явлението “ предразположеност към хазартни игри “ и всъщност, изучаването на причините все още продължава. Сигурно е обаче, че подобна предразположеност винаги засяга едни и същи типове характери. Това логично, тъй като спортните фенове като цяло би трябвало да са със сходен темперамент. В случая обаче обсъждаме кои черти карат някои от тях да “ прекрачват линията “ и да губят мярка, изпадайки в опасни крайности.

Всеки от нас, в по-голяма или по-малка степен, изпитва нужда от риск и адреналин.При някои хора, тази нужда е засилена и те са по-склонни към екстремни спортове и други опасни ситуации. Докато скоковете с бънджи са немислими за мнозина, те имат и своите запалени фенове. Част от хората със силен афинитет към адреналина се ориентират към хазартните игри и залагането. При тях има голям риск от развитие на зависимост, тъй като именно преминаването на мярката е основната тръпка, която ги кара да залагат. Спортните залози носят в себе си тази доза несигурност, която осигурява желания прилив на адреналин. Възможно е те да прехвърлят мярката само заради нужда от адреналин, но има и още една причина, която може да е приемлив фактор.

Много хора, които заемат отговорни длъжности, са изложени на силно напрежение и се нуждаят от отдушник. Същото важи и за личности със семейни проблеми. Подобно средство за разтоварване от напрежението и стреса, може да се открие в редица занимания, но някои хора го намират в залагането. Това е нещо като бягство от действителността, което, разбира се, не е реално и не решава никакви проблеми, но доста любители на залози го използват, за да се отпуснат и да релаксират. По същия начин, много любители на компютърните игри потъват в игрите си за дни наред и напълно изключват от заобикалящия ги свят. Всъщност, хората с най-големи отговорности са склонни да разпускат по най-безотговорните начини. Според психолозите, това е нормална защитна реакция.

При спортните залози обаче е важно да се спазва определена мярка, за да не се лишим от пари, които винаги са необходими за по-важни неща. Дори и да сме склонни към рискове и авантюри, трябва да възпитаме у себе си чувство за мярка, дори и само, за да можем дълго време да се радваме на хобито си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker